Teret adunk céljainak! Gyors, praktikus, megbízható!

Kérdése van? Hívjon minket!    0630/4333-888

Kivitelezés

 

Szükséges építési engedély a raktársátor telepítéséhez?

Az építési engedély esetleges szükségességét a helyi építési hatóságok határozzák meg. Azonban leszögezhető, hogy a Nemzeti Építésügyi Hatóság jelenlegi álláspontja szerint egy raktársátor 180 napra építhető engedély nélkül. Amennyiben ezután lebontásra kerül, majd a termelés volumene miatt újra szükséges a felállítása, azt a szabályozás nem tiltja, azonban mindenképp ajánlott egyeztetni a helyi építési hatósággal. Engedélyezés esetén a szabályos és felelősségteljes működtetés feltétele a Sátorkönyv vezetése, melyben szerepel a statikai méretezés, a hó- és szélterhelés, valamint a rendszeres vizsgálatok eredménye.

 

Hogyan történik a sátrak rögzítése?

Történhet a sátorhoz tartozó leütőkarókkal, ezek földbe, sima talajba használhatóak. 60cm hosszúak, illetve a nagyobb sátrak esetén (12,2 x 21,3, 15,25 x 30) 80 cm-esek. Fontos, hogy csak kötött, szilárd talajban használhatóak. Volt már példa homokos területen karózott sátorra, de ott a gazda 1,5 m-es karókra cserélte a gyáriakat. (ezzel együtt sem javallott, mert a puha talajon a lábak nem állnak szilárdan, így lehetnek szintezési és pozícionálási problémák. Nem ott lesz pontosan a láb, ahol kell.)

Történhet betoncsavarral. A nagyobb sátrak esetén (lásd előző pont) 20 cm-es, a kisebbek esetén általában 16 cm-essel. Fontos, hogy ha lehet, aszfalt réteg ne legyen a betonon, mert abban a csavar nem fog, és nem lesz stabil a sátor.

A nagyobb méretű raktársátraknál ugyan opció a talajra építés, de javallott mégis valamilyen alapot kialakítani (Pont, vagy sáv alap) és betoncsavarral rögzíteni.

 

Hogyan történik a ponyva lefeszítése, hosszában és keresztirányban?

A keresztben, oldal irányban történő lefeszítés spaniferekkel történik. A ponyva oldalsó szélén található egy zseb, amelybe egy, a sátor hosszával megegyező csövet kell bedugni. Ezután, lyukakat vágunk a zsebre, amelyek egybevágnak a sátor talpain található racsnikkal. A racsniba, és a lyukon keresztül a bedugott csőbe befűzött spaniferrel történik a lefeszítés.

A hosszanti megfeszítés kötéllel, vagy spaniferrel történik. A kötél esetén, a riglikbe befűzött kötelet, folyamatosan hozzáfűzzük a sátor utolsó ívéhez. A Racsni esetén, egy hajlékony műanyag csövet dugunk a ponyva végében lévő zsebbe (hasonlóan a ponyva szélében lévőhöz) és ezt spanifer és racsni segítségével a sátor első, és utolsó ívéhez feszítjük.

Fontos, hogy sem hosszában, sem keresztben nem szabad elsőre túlfeszíteni a ponyvát, mert akkor a másik irányban nem fogjuk tudni szépen megfeszíteni. Egyenletesen kell ezt elvégeznünk hosszában és keresztben is.

 

A sátor széleinek (szakállának) földelése szükséges?

Általános kérdés, hogy miután a sátrat felállítottuk, az aláfolyó víz meggátolására fontos-e a sátor lelógó szakállát leföldelni, vagy lekavicsolni, hogy a szél ne tudja mozgatni azt. Általánosságban elmondható, hogy nem jellemző a földelés nélküli vízaláfolyás, de mindenképp nagyobb biztonságot nyújt extrémebb időjárás esetén is.

 

Mennyi ideig tart egy sátor telepítése?

A telepítési idő több tényező függvénye, melyből természetesen a méret az egyik meghatározó. Megbízott telepítő csapatunk szakszerű és gyors munkájának köszönhetően az Ön által kiválasztott raktársátor 1-4 nap alatt elkészülhet. Irányadóként néhány tapasztalati adat:

9 x 15 m: 1 nap

9,15 x 18,3 m: 2 nap

12,2 x 21,3 m: 3 nap

15,25 x 30,5 m 4 nap.

Minden más jelenlegi méretünk, 1 nap.

 

Ki végzi a telepítést?

A sátrakat megbízott alvállalkozónk telepíti.

 

Mit kell biztosítanom a telepítéshez?

A megrendelést követően a telepítő felveszi Önnel a kapcsolatot, ahol minden körülményt részletesen át tudnak beszélni, és a telepítésre ez alapján küldi meg árajánlatát.  A nagy méretű sátraknál szükséges munkagép is, így amennyiben Ön azt biztosítani tudja a telepítéshez, akkor a telepítési költségeket optimalizálhatja. Természetesen, ha az Ön telephelyén nem áll rendelkezésre a megfelelő munkagép, akkor a Telepítő vállalkozó gondoskodik a helyszínre szállításról, ennek a költségével számolni kell a telepítési árajánlatban. A kiválasztott sátor alapterületének megfelelő méretű sík területet biztosítása szükséges.